2 paź 2014

Risotto z prosciutto crudo i żółtą cukinią


Prostota jest najlepsza. Czasami dosłownie kilka składników może tworzyć danie będące rozkoszą podniebienia. I nie chodzi tu o to by dać dużo różnych smaków, tylko jeden, dwa, które będą budować całe danie. Tak jest z tym risotto. Bazą jest ryż. Gwiazdą szynka prosciutto crudo, a subtelnym tłem cukinia, która nadaje daniu fajnego koloru. Smaki wyraziste, choć składowych nie wiele. Dla wszystkich którzy cenią sobie prostotę.



Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto - Arborio
  • 1,1 litra bulionu (drobiowy lub warzywny wg uznania)
  • oliwa z oliwek - około 1-2 łyżek stołowych
  • 130 g masła
  • 1 cebula
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • sól
  • 50- 60 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g szynki prosciutto crudo
  • 1 żółta cukinia

Przygotowanie:
Bulion podgrzać - musi być ciepły podczas dodawania do risotto.
Cebule posiekać w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewać oliwę + ok 10 g masła i zeszklić na tłuszczu cebulę. Następnie dodać ryż (uwaga! ryżu do risotto nie myjemy) i cały czas mieszając zeszklić, uwaga by nie przypalić. Następnie dodać wino i odparować. Stopniowo dodawać bulionu łyżką wazową, od czasu do czasu mieszając - ten proces powinien trwać około 15-20 minut. 

W tym samym czasie na patelni rozgrzać 30 g masła i usmażyć na nim posiekaną w kostkę cukinię wraz z szynka prosciutto do uzyskania wymaganej chrupkości.

Na 5 minut przed końcem gotowania risotto dodać cukinię uprzednio usmażoną cukinię z szynką.

Następnie wyłączyć ogień i dodać pozostałe masło (powinno być zimne) oraz parmezan. Całość bardzo szybko wymieszać do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem i gotowe !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog