Nie skłamię, jeśli powiem że amatorem ciast to ja nie jestem. Ani ciastek. Bo rzadko co słodkie smakuje mi tak że mogę zajadać i zajadać. Ale nie TO ciasto. Banoffee jest pysznym sernikiem na zimno. Prostym do tego stopnia, że można go zrobić całkiem od niechcenia, w kilka chwil.
Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, nie trzeba spędzić pół dnia w kuchni.
A zachwyt przy każdym kęsie jest gwarantowany - bo jak tylko spróbujecie , każdy kolejny kawałek będzie już absolutną koniecznością :)
Składniki:
- 80 g roztopionego masła
- 140 g ciastek owsianych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 250 g masy kajkamkowej
- 2 - 3 banany
- sok z cytryny
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g tartej na grubym oczku czekolady
W blenderze rozdrobić ciastka owsiane, następnie dodać roztopione masło i ponownie zmiksować, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę (21-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie z masy wyłożyć spód. Następnie spód schłodzić w lodówce przez około 20 -30 min.
Schłodzony spód posmarować masłem orzechowym, a następnie rozsmarować masę kajmakową.
Banany obrać pokroić w plasterki. Następnie skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
Plasterki banana ułożyć na masie kajmakowej.
Serek mascarpone włożyć do misy miksera, dodać 2 łyżki cukru waniliowego i miksować, stopniowo dodając śmietankę, aby masa się nie zważyła.
Gotową masę przełożyć do tortownicy i rozsmarować na wierzchu za pomocą szpatułki. Wierzch posypać tartą mleczną lub gorzką czekoladą.
Banoffee chłodzić w lodówce przez co najmniej 4-6 godzin.
Gotowe!
Schłodzony spód posmarować masłem orzechowym, a następnie rozsmarować masę kajmakową.
Banany obrać pokroić w plasterki. Następnie skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
Plasterki banana ułożyć na masie kajmakowej.
Serek mascarpone włożyć do misy miksera, dodać 2 łyżki cukru waniliowego i miksować, stopniowo dodając śmietankę, aby masa się nie zważyła.
Gotową masę przełożyć do tortownicy i rozsmarować na wierzchu za pomocą szpatułki. Wierzch posypać tartą mleczną lub gorzką czekoladą.
Banoffee chłodzić w lodówce przez co najmniej 4-6 godzin.
Gotowe!
Wygląda pięknie, bardzo obiecująca, spróbuję:)
OdpowiedzUsuń