Sezon szparagowy powoli dobiega końca, więc absolutnie trzeba z niego skorzystać. Co prawda obecnie szparagi można kupić także w innych miesiącach, no ale to już nie to samo... Ja co roku jak sezon się tylko rozpoczyna zaczynam wzmożoną konsumpcję tego warzywa, w postaci pieczonej lub w postaci kremowej zupy. Cała magia szparagów polega na tym, że mimo to, iż są bardzo delikatnym i szlachetnym warzywem, to mimo to, przygotowanie ich może być, a nawet jest niesamowicie proste.
Zapraszam zatem na pyszny i prosty przepis na aksamitny krem z białych szparagów :)
Krem ze szparagów - składniki:
- pęczek białych szparagów
- 2 ziemniaki
- 1 mała biała cebula
- 1,5 - 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Grzanki - składniki:
- 2-3 łyżki oliwy
- 5 kromek chleba
- przyprawy - czosnek suszony (np. staropolski), rozmaryn suszony, tymianek suszony
Szparagi obrać i pokroić w kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W dużym rondlu na maśle zeszklić cebulę. Następnie dodać szparagi oraz ziemniaki i zalać bulionem.
Gotować przez 20-30 minut aż warzywa będą miękkie, następnie zmiksować, dodając śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Chleb pokroić w kosteczkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać chleb oraz przyprawy. Następnie dokładnie wymieszać aż grzanki wchłonął oliwę oraz pokryją się przyprawami. Prażyć na patelnii aż grzanki będą chrupiące.
Zupę podawać z grzankami.
Smacznego!
Chleb pokroić w kosteczkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać chleb oraz przyprawy. Następnie dokładnie wymieszać aż grzanki wchłonął oliwę oraz pokryją się przyprawami. Prażyć na patelnii aż grzanki będą chrupiące.
Zupę podawać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)