8 kwi 2014

Bazyliowy omlet z pomidorami i kozim serem



Pewnie nikogo to nie zdziwi, że kolejny przepis śniadaniowy nosi akcenty włoskie - uwielbiam tę kuchnie, a jeśli śniadania udaje się w ten sposób "ubierać", to z całą pewnością dzień rozpoczyna się pysznie. Więc gdy rano wstaję, a do kuchni wpada piękne wiosenne słońce, bazylia aromatycznie pachnie a pomidory kuszą soczystą czerwienią to cóż innego mogłabym przygotować? Oczywistym staje się pyszny omlet z dodatkiem świeżej bazylii, słodkimi pomidorami, a wszystko to pod odrobiną świeżo tartego koziego sera :)



Składniki (na 1 omlet):
  • 2 jajka
  • sól morska
  • pieprz
  • słodki pomidor pokrojony w kostkę
  • garść świeżej aromatycznej bazylii
  • kozi ser twardy (starty na drobnym oczku)
  • łyżeczka oleju słonecznikowego do smażenia
 Przygotowanie:
Do blendera włożyć garść świeżej bazylii, wbić jajka, dodać szczyptę soli i pieprzu. Zblendować aż bazylia delikatnie zabarwi jajka na zielono. Patelnię rozgrzać z tłuszczem. Następnie wlać zblendowane z bazylią jajka i smażyć. Kiedy omlet będzie już gotowy należy ułożyć na wierzch pomidory i złożyć go na pół. Tak przygotowany omlet przełożyć na talerz i posypać tartym kozim serem.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog