24 lut 2013

Aromatyczna zupa z brązowej soczewicy


Z niecierpliwością czekam na koniec zimy. Kolejny powrót zimowej aury po kilkudniowej odwilży sprawił że z wielkim trudem zwlekam się co rano z łóżka. Dodatkowo mój czas w tygodniu głównie pochłania praca, przez co mam spore zaległości w zakresie gotowania. Lista pomysłów na przepisy rośnie z dnia na dzień, a na realizację pozostają tylko weekendy. Przeważają zdecydowanie przepisy na słodkości, gdyż przy solidnym wycisku w tygodniu potrzebuję słodkiego towarzystwa do hektolitrów kawy. I zupy. Zupy przy takim trybie są wskazane, dobrze rozgrzewają i można zrobić spokojnie ilość na kilka dni. Co więcej dzień po dniu zyskują na intensywności smaku. A ponieważ mamy końcówkę zimy, to choć jeszcze jeden raz coś na rozgrzewkę. 


Składniki:
  • 250-280 g brązowej soczewicy
  • 1,5 - 2 litry wody
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego lub innego roślinnego
  • płaska łyżka masła
  • sól
  • czosnek 1 ząbek lub odrobina suszonego w płatka
  • 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • 2 małe cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 pęto kiełbasy pieczonej typu wiejska
  • pieprz
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:

W głębokim rondlu na odrobinie oleju słonecznikowego zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę i oraz 2 pokrojone w ćwierć plastry marchewki. Gdy warzywa będą już zeszklone dodać suszoną paprykę i czosnek. Następnie do rondla dodać uprzednio wypłukaną soczewicę i zalać wodą. Dodać również w całości 2 marchewki, pietruszkę i selera - nada to intensywnie warzywnego smaku.  Następnie dodać przyprawy : sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować przez 20-25 minut. Gdy soczewica będzie już miękka wyjąć całe warzywa i dodać przecier pomidorowy. W tym samym czasie podsmażyć na odrobinie masła pokrojoną w kostkę pieczoną kiełbasę. Zupę nałożyć do miseczek i na wierzch dodać podsmażonej pieczonej kiełbasy.

1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog