17 paź 2012

Łosoś z rozmarynem

Jesień... znowu jesień... A ja czuję zapach świeżego rozmarynu, cudnych suszonych pomidorów... Achhh!


Składniki (na 2 porcje):
  • ok 500 g filetu z łososia ze skórą
  • 15-20 g masła
  • przyprawa do ryb
  • sól morska 
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 3 garści roszponki
  • 10 suszonych pomidorów w zlewie
  • parmezan (do starcia w płatki)
  • pestki prażonego słonecznika
  • olej dyniowy 
  • cytryna

Sposób przygotowania:
Łososia umyć i pokroić w poprzek w paski 4 centymetrowej szerokości. Metalową formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i umieścić w niej paski pokrojonej uprzednio ryby. Następnie posypać łososia odrobiną soli morskiej, pieprzem i przyprawą do ryb. Na wierzchu ryby umieścić masło pokrojone w kawałki oraz listki świeżego rozmarynu. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec pod przykryciem przez ok 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Pieczenie pod przykryciem pozwoli na połączenie się wszystkich smaków, a także sprawi że ryba nie będzie wysuszona, a odpowiednio krucha i wilgotna. W tym samym czasie do miski / bądź głębokiego talerza włożyć garść umytej roszponki. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory, słonecznika, a całość polać ok 2-3 łyżkami oleju dyniowego. Całość sałaty oprószyć płatkami świeżego parmezanu. Na wierzch sałaty położyć upieczonego łososia. Podawać z cytryną do skropienia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog