Najbardziej czekoladowo - malinowe muffiny jakie jadłam. Po upieczeniu jedliśmy je na ciepło - pod kruchą wypieczoną skorupką skrywał się fantastyczny rozpływający się środek.Na zimno są równie dobre co na ciepło. Pychota!
Składniki na 10 muffinów:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g masła
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g malin (mogą być mrożone)
- cukier puder do opruszenia
Sposób przygotowania:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Lekko ostudzić. Pozostałe składniki (bez malin) wraz z czekoladą połączyć w misce i dokładnie wymieszać do osiągnięcia jednolitej masy. Następnie dodać maliny i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papilotkami (napełniać do 3/4 wysokości). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni celsujsza. Upieczone oprószyć po wierzchu cukrem pudrem. Podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
pycha :)
OdpowiedzUsuńCudne fotki!
OdpowiedzUsuńMuffiny pierwsza klasa.:)