Ciasto wręcz fantastyczne. Kruche, zrównoważona słodkość, owoce i pyszna lekka pianka budyniowa. W zasadzie wybór owoców leśnych jest dowolny - każde rewelacyjnie pasują. Ale nie ma co długo się rozwodzić, trzeba zrobić - a więc do dzieła!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 gram zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka budyniowa + owoce:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanka oleju
- 5 białek
- 350 gram owoców (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Składniki na ciasto kruche razem zagnieść do wyrobienia jednolitej masy. Zagniecione podzielić w proporcjach 3 do 2, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce do solidnego schłodzenia. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce (na grubym oczku) większą część zamrożonego ciasta i delikatnie wyrównać ciasto tak aby tworzyło w miarę jednolity spód. Piec przez ok 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Pianka + owoce:
Ubić białka na sztywno. Gdy utworzy się już sztywna białkowa piana, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy (dodawać pojedynczo łyżkami) równocześnie nadal ubijając na najwyższych obrotach. Następnie nadal miksując dodać budyń i na końcu bardzo powoli dolewać olej. Miksować do końca aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na upieczony spód nakładamy piankę za pomocą szpatułki, delikatnie wyrównać. Na wierzch pianki nałożyć owoce, jeśli korzystacie z mrożonych nie ma potrzeby ich rozmrażać przed pieczeniem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część zamrożonego ciasta.
Pieczenie:
Piec przez 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ostudzić przed podaniem.
To ciasto jest rewelacyjne! Robiłam kilka razy z różnymi owocami. Bardzo wszystkim smakuje. :)
OdpowiedzUsuńZ jeżynami to super pomysł!:)
tu chyba jest blad w przepisie nie jestem pewna ale chyba nan nieupieczone ciasto nakladamy pianke??? prosze o korekte lub odpowiedz jak powinno byc prawidlowo. dziekuje
OdpowiedzUsuńKarola Karla przepis powyżej jest prawidłowy, najpierw trzeba upiec spód, potem pianka i owoce i ponowne pieczenie całości.
OdpowiedzUsuńw którym momencie i w jakiej postaci dodajemy budyń?
OdpowiedzUsuńbudyń dodajemy w postaci sproszkowanej do ubitych uprzednio białek z cukrem
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam z wiśniami, wyszło przepyszne.
OdpowiedzUsuńNie podpiekałam spodu osobno, tylko wszystko razem. w ten sposób robię szarlotkę.
Ciasto zrobiłam z wiśniami, wyszło przepyszne.
OdpowiedzUsuńNie podpiekałam spodu osobno, tylko wszystko razem.
W ten sposób robię szarlotkę.