5 lip 2012

Smaki Francji czyli Quiche z porami i szynką

Quiche i tarty to jedne z najwspanialszych rzeczy które kuchnia francuska ma do zaoferowania. Lekko to może nie będzie ale pysznie na pewno. Ale w czym tkwi różnica pomiędzy jednym a drugim? Quiche to przecież tarta lecz nieco inna. Tarty mogą być na cieście kruchym lub francuskim, ale quiche już raczej tylko na kruchym. Drugą istotną różnicą jest to że cały farsz do quiche zalewamy masą śmietanowo - jajeczną która dobrze związuje wszystkie składniki, no i oczywiście daje fajny smaczek. Ale dosyć tej teorii :) Dziś przepis na quiche z porami i szynką - czyli rozpusta na całego :)



Co potrzebne:

Spód - czyli ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • żółtko z jednego jajka
  • 60 g wody
  • szczypta soli

Farsz:
  • 2 jajka 
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 duży por
  • ok 20 dag sera gouda
  • ok 20 dag szynki, w smaku raczej delikatnej (pokrojoną)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Etap I - spód z ciasta kruchego
W misce umieszczamy odmierzone składniki: mąkę, rozdrobnione masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę. Zagniatamy aż ciasto utworzy jednolitą masę. Zagniecione ciasto możemy rozwałkować i umieścić w formie na tartę lub dopasować rękoma to formy - ja zawsze wybieram drugą opcję, bo jest znacznie szybsza. Jak już wyłożymy formę ciastem, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na schłodzone ciasto nakładamy papier do pieczenia a następnie dociążamy ciasto aby nam nie wyrosło w górę, w tym celu można użyć jakichkolwiek ziaren np. fasoli czy ciecierzycy :) Spód pieczemy najpierw przez 10 minut z dociążeniem, a następnie kolejne 10 bez aż się lekko zrumieni. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Etap II - farsz
Farsz jest banalnie prosty. Należy posiekać pora (tę białą i jasno zieloną część) w pół plasterki. Wkładamy pokrojonego pora do durszlaka, przelewamy wrzątkiem aby złagodzić jego ostrość i następnie hartujemy zimną wodą. Umieszczamy pora w naczyniu w którym będziemy kontynuować przygotowanie farszu. Ścieramy ser na tarce na grubym oczku. Szynkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Szynkę oraz ser dokładamy do pora i dokładnie mieszamy.

Etap III - pieczenie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na ostudzony spód nakładamy farsz. MIksujemy jajka ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zmiksowaną masą zalewamy ostrożnie i równomiernie farsz. Pieczemy ok 30-35 minut aż wierzch quiche się zrobi złocisty.




3 komentarze:

  1. Pychota. Wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka kształtna ta Twoja quiche! Na upały to najlepsza na zimno z sałątką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyszła i te ranty piękne

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog