18 maj 2012

zakręcone upieczone czyli ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką


Dziś z cyklu na szybko i na ciepło. Chyba każdy je zna i każdy robił, a jak nie to koniecznie trzeba spróbować. Ja usłyszałam o nich całkiem niedawno od koleżanki i nie było siły - musiałam spróbować sama. Ślimaczki robi się szybko i są super rozwiązaniem na niezapowiedzianych gości. Ja te danie klasyfikuję jako szybką przekąskę, ale jak zje się kilka, mija nawet największy głód. A więc do dzieła!!


Z czego zwijamy czyli lista składników:
  • ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • 25 dag cheddara 
  • 20 dag szynki naturalnej, najlepiej nie wędzonej
  • półtorej łyżki majonezu
  • półtorej łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Zaczynamy od przygotowania farszu:
Na sam początek w misce mieszamy śmietanę z majonezem aż po powstanie jednolita masa. Kroimy szynkę w drobną kosteczkę (najlepiej gdy szynka jest w plasterkach, łatwiej się kroi w kosteczkę). Ser ścieramy na tarce na grubym oczku. Straty ser i pokrojoną szynkę wrzucamy do miski z wcześniej wymieszanymi majonezem i śmietaną i mieszamy. Na koniec farsz doprawiamy - odrobina soli, pieprzu i gałka muszkatołowa. 

Teraz możemy zacząć rozgrzewać piekarnik :) 220 stopni na termoobiegu.

Zwijamy:
Na powierzchnię ciasta francuskiego uprzednio rozwiniętego wykładamy farsz i równomiernie go rozsmarowujemy. Następnie zaczynamy zwijać ale zwijamy od tej dłuższej strony - wówczas ślimaki wyjdą nam mniejsze ale całkiem sporo, mi do pieczenia zwykle jedna blacha nie starcza. Jeśli zwijalibyśmy od krótszej strony to wyjdą olbrzymie ale zaledwie kilka. Zawinięte ciasto kroimy na plastry ok. 2 cm grubości i układamy poziomo na blasze. Wkładamy ślimaki do piekarnika i pieczemy 15-20 minut aż się odpowiednio zrumienią :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog